Még kell két-három hét, hogy a korlátozások kedvező hatásai érvényesüljenek, csökkenjen a nyomás.

Nagyon nehéz időszak következik; a zárásokkal megteremtődött a lehetősége annak, hogy csökkenjen a koronavírus-járvány dinamikája, de még kell két-három hét, hogy a korlátozások kedvező hatásai érvényesüljenek, csökkenjen a nyomás – közölte a Dél-pesti Centrumkórház főigazgatója az M1 aktuális csatorna péntek esti műsorában.

Vályi-Nagy István elmondta, hogy jelenleg kórházukban a koronavírusos betegek ellátását 407 ágy, valamint 71 intenzív ágy szolgálja. A fertőzőosztályon most mintegy 170 koronavírusos beteg van, az intenzíven 45.

Hozzátette: dolgozóik már a járvány első hullámában megszokták a terhelést, akkor hetekig ez az intézmény volt az egyetlen, amely koronavírusos betegeket fogadott.

A szakember kérdésre válaszolva elmondta: nem csak a fertőzött általános egészségi állapotától függ, hogy milyen súlyos lesz esetében a koronavírus-betegség lefolyása. Van az emberek között egy “fogékonysági” különbség: sokan el se kapják a betegséget, másokat viszont nagyon megvisel.

A megbetegedés első szakaszában a vírusfertőzéssel kell megküzdeni, azután a betegek egy részénél a szervezet fertőzésre adott túlzott immunreakciója lesz az, ami súlyos állapotot idéz elő.

Esetükben elsősorban nem antivirális, hanem immunológiai kezelésre van szükség – magyarázta Vályi-Nagy István.

Forrás: ma.hu, MTI

Szent István telephely

1097 Budapest, Nagyvárad tér 1.

Szent László telephely

1097 Budapest, Albert Flórián út 5-7.

Merényi Gusztáv telephely

1097 Budapest, Gyáli út 17-19.

Rehabilitációs Centrum telephely

1195 Budapest, Jahn Ferenc utca 62-66.