Szülészeti osztály

(Click here for english)

Szülésfelkészítő tanfolyam

Örömmel tájékoztatunk mindenkit, aki az osztályunkon szeretne szülni, hogy 2 év kihagyás után újra indítjuk a szülésfelkészítő tanfolyamunkat.
Új helyszínen, szebb környezetben, új és régi előadókkal és sok új témával gazdagodva
Az előadásokat hétfőnként 13 órától kezdjük (munkaszüneti napokon nem)
Helyszín: Szt. László kórház Diszterem
Az első előadás: 2022 május 30
Az érdeklődő kismamákat és párjukat szeretettel várjuk.

Szülőszoba

Osztályunk betegellátási területei közé elsősorban a IX. és XIX. kerület tartozik.
Természetesen a szabad orvosválasztásnak megfelelően a területen kívüli szülőnőket is fogadjuk. Ennek feltétele, hogy a várandósság betöltött 37. hetéig a várandós jelenjen meg a Terhesambulanciánkon (Alagsor) az addig elkészült laborjaival, kiskönyvével. Szülőszobánk a kórház „N” épületének 2. emeletén található. Érkezéskor a kihelyezett lábzsák használatát kérjük, apukás szett viselését nem írjuk elő.  Megérkezáskor a szülőnőket az ügyeletes orvos- szülésznő fogadja és vizsgálja meg a felvételi vizsgálóban. Ezt követően a „ vajúdó” helységben készítünk egy felvételi CTG-t, általában fél óráig tartóan, majd megtörténik a szülőszoba kiválasztása a szabad helyek függvényében majd a beköltözés. Szülőszobánkon öt különálló, egyágyas szoba található, ebből egy „alternatív” szoba, ahol kádban szülésre van lehetőség (itt nem hagyományos szülőágy található). Ezen kívül a vajúdok számára két mosdó található, az egyik zuhanyzóval is rendelkezik, ezeket azonban a hozzátartozók nem használhatják. Itt található továbbá a szülésznői szoba, és a közös térben az adminisztratív helység.
A Szülőszoba látogatására szerda délutánonként van lehetőség csoportosan, a Szülésfelkészítő tanfolyamot követően.

A vajúdás

Vajúdás során lehetősége van a kismama igénye szerint zuhanyzásra, kádban vajúdásra,   zene hallhatásra (a magnóba CD használható), egyéb relaxációs módszerekre (gyertya, aromterápia). Vajúdásnál egy hozzátartozó lehet jelen, de cserére lehetőség van. Epiduralis érzéstelenítésre kórházunkban 24 órán keresztül lehetőség van.
Szülés után igény szerint, még a köldökzsinór elvágása elõtt az édesanya hasára, ill. emlõjére tesszük az újszülöttet. A bababarát  módszer szerint törekszünk a zavartaaln 1 órás ( aranyóra ) bőrkontaktusra. Természetesen a hozzátartozó a szülés után is a szülõszobában maradhat az édesanyával és az újszülöttel. Szövõdménymentes szülés után két óra múlva a szülõnõt a Gyermekágyas osztályra helyezzük.

Gyermekágyas és Újszülött Osztály

Szülést követően az anyák a Gyermekágyas Osztályunkra kerülnek, mely a kórházunk első emeletén található. Az osztály összesen 28 ággyal rendelkezik, a szobák közül 5 egyszemélyes, alapítványi szoba található, ebből 3 pótágyazható az apukák számára. Az alapítványi szobák térítés ellenében vehetőek igénybe, melyet a Szülőszobai felvételkor kell igény szerint jelezni. Szobafoglalás előre csak tervezett császármetszés esetén lehetéséges. Az osztályon 24 órás roaming-in rendszer működik, amikor is az újszülöttet az édesanya mellett helyezzük el kiságyban. A szoptatást csecsemősnővérek segítik szintén 24 órás (roaming in ) rendszerben. Szülést követően lehetőség van helyben újszülött fotózásra térítés ellenében. Későbbiekben szoptatási ambulanciánkon további segítséget nyújtanak gyermekorvosaink  ( lásd Ambulancia ).

Szent István telephely

1097 Budapest, Nagyvárad tér 1.

Szent László telephely

1097 Budapest, Albert Flórián út 5-7.

Merényi Gusztáv telephely

1097 Budapest, Gyáli út 17-19.

Rehabilitációs Centrum telephely

1195 Budapest, Jahn Ferenc utca 62-66.