Szülészet – Nőgyógyászat

Szülésfelkészítő tanfolyam

Örömmel tájékoztatunk mindenkit, aki az osztályunkon szeretne szülni, hogy 2 év kihagyás után újra indítjuk a szülésfelkészítő tanfolyamunkat.
Új helyszínen, szebb környezetben, új és régi előadókkal és sok új témával gazdagodva
Az előadásokat hétfőnként 13 órától kezdjük (munkaszüneti napokon nem)
Helyszín: Szt. László kórház Diszterem
Az első előadás: 2022 május 30
Az érdeklődő kismamákat és párjukat szeretettel várjuk.

Járóbeteg szakellátás

(Click here for english)

A Szent István Kórház területén a Szülészeti-Nőgyógyászati Osztály egy különálló négyszintes épületben („N” épület) helyezkedik el, melynek az alagsorában működik a járóbeteg szakellátás, a magas földszinten zajlik a nőgyógyászati és terhespatológiai betegek ellátása. Az első emeleten található a gyermekágyas és az újszülött részleg, valamint a második emeleten került kialakításra a szülőszobai részleg és a műtőblokk.

Járóbeteg szakellátás keretein belül az osztályon Szülészeti-Nőgyógyászati, Terhespatológiai, valamint Nőgyógyászati-Onkológiai Szakambulancia működik. A szakambulanciákon való ellátáshoz szakorvosi beutaló, illetve előzetes időpontfoglalás szükséges. Az időpont egyeztetés a várakozási idő csökkentése érdekében szükséges. Ez alól kivételt képeznek a sürgős, azonnali ellátást igénylő betegek és a mentőszolgálat vagy kórházi beteg szállítok által szállított intézeti fekvőbetegek.

A műtét előtti kivizsgálás (laborvizsgálat, EKG, mellkas röntgen, altatóorvosi vizsgálat) ambulánsan, a beteg befektetése nélkül történik. Ezáltal biztosítható, hogy a beteg a lehető legrövidebb időt töltse fekvőbetegként kórházban.

Szülészeti-Nőgyógyászati Szakambulancia

Elérhetőség: +36 1 455-5700, mellék: 5842
Rendelési idő munkanapokon 7:30 órától 15:00 óráig.

Az intézeten belüli, osztályok közötti konzílium munkanapokon 11:00 óra és 12:00 óra között történik.

Szülészeti beleegyező nyilatkozat

Műtétes felvétel:

Az „egynapos” műtéti beavatkozások  (pl.: méhnyakműtét, méhtükrözés, egészségügyi méhkaparás, terhességmegszakítás, vetélés műszeres befejezése) során a felvétel a műtét napján éhgyomorra, reggel 7:00 óra és 8:00 óra között, a nőgyógyászaszati nagyműtéteknél  a megfelelő előkészítés miatt a kitűzött műtét előtti munkanapon (hétfői beavatkozásnál pénteken) 9:00 órától történik az alagsor 31-es ajtónál.

A kórházi felvételhez szükséges okmányok, dokumentumok:

 • Kórházi beutaló
 • Személyigazolvány
 • Lakcímkártya
 • TAJ- kártya
 • Külföldi állampolgárok esetén útlevél (amennyiben van európai egészségbiztosítási kártya, EUCARD).
 • A korábbi leleteit, zárójelentései, valamint az otthon szedett gyógyszereinek a listáját is kérjük hozza magával.
 • Célszerű a legszükségesebb dolgokat magával hozni (hálóruha, köntös, papucs, evőeszköz, pohár, tisztálkodási szerek, törülköző).

Terhességmegszakítás:

Terhességmegszakításra való időpont kérés kizárólag személyesen lehetséges az alagsor 31-es ajtónál ehhez szükséges dokumentumok (Kérőlap a terhességmegszakításhoz, terhességet igazoló UH lelet) felmutatását követően.

A műtét napján a felvételhez szükséges dokumentumok:

 • Személyigazolvány
 • Lakcímkártya
 • Labor lelet (vérkép, vizelet)
 • Vércsoport
 • Jegyzőkönyv
 • Befizetett csekk
 • Terhességet igazoló ambuláns lap vagy beutaló

Terhespatológiai Szakambulancia

Elérhetőség: +36 1 455-5700, mellék: 1524, 1638
Rendelési idő munkanapokon 8:30 órától 15:00 óráig.

Ambulanciánkon lehetőség van teljes körű várandósgondozásra, ami magába foglalja a várandóság során szükséges labor, illetve ultrahang vizsgálatok elvégzését.
A várandóság 38. hetétől munkanapokon 9:30 órától 11:00 óráig végzünk CTG vizsgálatot, melyre előzetes bejelentkezés nem szükséges.
Genetikai UH vizsgálatra előzetes időpont foglalás szükséges, melyet munkanapokon 9:30 óra és 11:00 óra között a 1112 melléken tehet meg.

Nőgyógyászati-Onkológia Szakambulancia

Rendelési idő munkanapokon 10:00 órától 16:00 óráig.
Az onkológiai betegek esetének a megbeszélése minden szerdán 13:00 órától történik a magasföldszint Főorvosi szobában.

Vérvétel

Osztályunk alagsorában lehetőség van vérvételre munkanapokon reggel 7:00 órától 8:00 óráig. Terheléses vércukor vizsgálat esetén legkésőbb reggel 7: 00 óráig meg kell jelenni.

Ügyeleti betegellátás

Osztályunkon 15:00 órától másnap 7:00 óráig folyamatos ügyeletei ambulancia üzemel, ahol a sürgősségi járóbeteg ellátás és a szülőnők, illetve az akut nőgyógyászati betegek felvétele történik. Ügyeleti időszakban, hétvégén és ünnepnapokon is megfelelő számú szülész, aneszteziológus és neonatológus szakorvos biztosítja a folyamatos és biztonságos betegellátást.

Szent István telephely

1097 Budapest, Nagyvárad tér 1.

Szent László telephely

1097 Budapest, Albert Flórián út 5-7.

Merényi Gusztáv telephely

1097 Budapest, Gyáli út 17-19.

Rehabilitációs Centrum telephely

1195 Budapest, Jahn Ferenc utca 62-66.