Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet Központi Laboratóriuma

Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet Központi Laboratóriuma

Intézetünk Központi Laboratóriuma mai formájában 2019. 01.01-én alakult meg több telephelyen működő részleg összevonásával Dr. Bekő Gabriella főorvosnő vezetésével. A Szent László Kórház 31-es épületében működő kémiai és mikrobiológiai, a 22-es épületben található speciális hemosztázis és áramlási citometriai laboratórium, a 29-es épület onkológiai osztályán lévő hematológiai részleg valamint az István Kórház, a Merényi Gusztáv Kórház és a hatvani Albert Schweitzer Kórház laboratóriumai alkották az új, centralizált diagnosztikai rendszert. (A hatvani laboratórium 2020. áprilisától önállóvá vált.) Ekkor vette kezdetét a vizsgálati paletta racionalizálása és egységesítése, a speciális igényű osztályok számára saját vizsgálati panelek beállítása és az év végén új, korszerű laborinformatikai rendszer (Labworks) telepítése, majd a gyári bárkódos vérvételi csövek bevezetése. Az átalakítási folyamatokkal párhuzamosan a betegellátás biztosítása mellett kiemelt figyelmet fordítunk oktatási tevékenységeink ellátására. Kórházunk a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának oktatókórháza, így az egyetemi oktatás képzőhelyeként is rendelkezésre állunk. Részt veszünk a klinikai biokémikus szakképzésben is akkreditált gyakorlati oktatási helyként. Laboratóriumunk jelentős szerepet vállal az ÁEEK, illetve jelenleg OKFŐ által akkreditált laboratóriumi asszisztens és szakasszisztens képzésekben mind elméleti, mind gyakorlati képzési helyként. Laboratóriumunk számos, elsősorban hematológiai és infektológiai profilú kutatási projektben vesz részt. Jelenleg kiemelt fontosságúak a koronavírus járvánnyal kapcsolatos vizsgálatok, amelyek közt több (pl. vérplazma-terápiához kapcsolódó vizsgálatok) már a gyakorlati alkalmazás fázisában tart. Vizsgálataink minőségellenőrzését nemzetközi körkontroll programban (UKNEQAS) és a hazai QualiCont programban történő részvétellel biztosítjuk.

A Központi Laboratóriumhoz tartozó részlegeink:
Kémiai profil

hematológiai részlegen történik a vérképek és a testfolyadékok sejtszámának és megoszlásának mérése. Perifériás vérből és testfolyadékokból készített kenet festését és mikroszkópos értékelését is itt végezzük. A közeljövőben munkánkat egy kenetfestő és kenetértékelő automata is segíti majd.

A 22-es épületben üzemelő hemosztázis részleg a Hematológia és Őssejt-transzplantációs Osztály részeként alakult 2008-ban, azzal a céllal, hogy elsősorban a hematológiai, hemosztazeológiai szakrendelésekre érkező, illetve a kúraszerű ellátásban részesülő járóbetegek minél gyorsabb és teljesebb ellátásához hozzájáruljon. A szakrendelések profiljainak és a klinikusok vizsgálati igényeinek megfelelően kialakított vizsgálati paletta elsősorban veleszületett és szerzett vérzékenységek, thrombophiliák, anti-foszfolipid szindróma, anémiák, leukémiák, limfómák, a meddőség immunológiai-hemosztazeológiai hátterének kivizsgálásában nyújt segítséget. A felnőtt hematológiai részlegek mellett gyermekhematológia, felnőtt- és gyermek-immunológia, infektológia, kardiológia, nefrológia a leggyakoribb beküldők. A hematológiai osztály fekvőbetegeinek vérkép és véralvadási vizsgálatai is itt készülnek. Egyes speciális vizsgálatok (pl. Willebrand diagnosztika, TARC mérés) esetében az ország szinte minden területéről érkeznek minták. Az alap alvadási teszteken kívül naponta mérünk LMW-heparin-szintet (a-Xa), antithrombin aktivitást, vizsgálunk lupus anticoaguláns jelenlétet, indokolt esetben reptiláz időt mérünk. A vérkép és reticulocyta-mérés mellett lehetőség van vérlemezke-szám meghatározásra citrátos vérmintából, perifériás kenet készítésére, festésére gyorsfestéssel és Pappenheim festéssel. Csontvelőkenet festését Pappenheim szerint, illetve Berlini-kék módszerrel végezzük. Trombocita-funkció megítélése PFA-100 készülékkel szintén elérhető minden hétköznap.

kislabor részlegen vizeletkémiai és üledékvizsgálatokat valamint vérsejtsüllyedés mérést végzünk. Székletvizsgálatok közül a széklet vér szűrőteszt és pozitivitás esetén széklet vér immunológiai meghatározás illetve emésztettségi vizsgálat is itt történik. Itt mérjük vizeletből a terhességi tesztet és a 10 komponensű drog tesztet is. Szerológiai gyorstesztjeink közé tartozik a TPHA gyorsteszt és a Mononucleosis kimutatására szolgáló EBV gyorsteszt is.

A klinikai kémiai részlegen a betegellátás során leggyakrabban használt vizsgálatok mérését végezzük. A vizsgált paraméterek között elsősorban ionok és ásványi anyagok, fehérjék, enzimek és anyagcsere termékek fordulnak elő, de gyógyszer meghatározás (Amikacin) is a részleg feladata. A gyors eredményközlés kiemelt szereppel bír a részlegen, mert a szervezet működésének (májfunkció, vesefunkció stb.) az ismerete a klinikai döntéshozatalhoz elengedhetetlen.

Immunkémiai részlegünkön szepszis markerek, hormonszintek, tumormarkerek, kardiológiai markerek, csontmarkerek mérését végezzük. A koronavírus járvány miatt a 2020-as évtől az IL6 és NT-proBNP, továbbá a SARS-Cov2 IgG és SARS-Cov2 IgM N protein ellenes ellenanyagszint index mérése is elkezdődött ezen a részlegen. Az immunkémiai eredmények kiadása naprakészen történik. A kiemelt jelentőségű gyógyszerszint monitorozás palettájából itt történik az antibiotikumok (Gentamycin, Vankomycin), a Digoxin, Methotrexát, Teophyllin, Sirolimus, Tacrolimus és az antiepileptikumok (Valproát, Phenytoin) mérése. HPLC metodikával antimikotikumok (Posaconasol és Voriconasol) és a Levetiracetam vérszintjét mérjük jelenleg és bevezetés alatt van a Lamotrigine és az Oxcarbazepine szint monitorozása is.

Az immunológiai és elválasztástechnikai részleg végzi kórházunk és nem ellátási területünkbe tartozó intézmények számára az autoimmun és allergia vizsgálatokat. Elsősorban az intézetünkben működő két Haematológiai és Transzplantációs Osztály, ezekhez tartozó szakrendelések, a Felnőtt Immunológia és Gyermek Immundeffektus, valamint a Gasztroenterológiai Szakrendelések betegeinek a mintáit vizsgáljuk szisztémás és szervspecifikus autoimmun markerekre, mint pl. ANA, dsDNA, AMA, EMA.     Nagyszámú betegmintánk adódik a csontvelő- és őssejt transzplantáció előtt és után levő betegek folyamatos monitorozásából. Részlegünkön indirekt immunfluoreszcens technika alkalmazásával vizsgáljuk az ANA-t (HEp-2 lemezen), az ANCA-t, az EMA-t, és további szervspecifikus antitesteket, mint pl. AMA, SMA, LKM és parietális sejt elleni antitesteket. ELISA módszerrel határozzuk meg többek között a dsDNA-t, az extrahálható nukleáris antitesteket (ENA), a szöveti transzglutaminázt, az anti-CCP-t.

Az allergén specifikus IgE vizsgálatok panelekben kérhetők. Két inhalatív panelünk tartalmazza a leggyakrabban előforduló polleneket, beltéri allergéneket, valamint egyes állati hámantigéneket. Ezenkívül egy nutritív és egy rovarméreg panelünk is van. Részlegünkön végezzük a hideg agglutinin meghatározását, a krioglobulin, kriofibrinogén kimutatását, mennyiségi mérését ill. tipizálását immunfixációs gél elektroforézis módszerrel. Kapilláris elektroforézis készülékünk segítségével gyorsan és naprakészen tudunk eredményeket kiadni. Hemoglobin elektroforézis segíti a hemoglobin mennyiségi és minőségi  zavarainak (pl. talasszémiák) szűrését. Alkalikus foszfát izoenzim meghatározást is végzünk. Nefelometriával történik a lipoprotein (a), az IgE, a könnyűláncok, a cöruloplazmin és a likvor immunglobulinok (Link index) meghatározása.

A Központi Laboratórium három sürgősségi részlege a Szt. László, a Szt. István és a Merényi  Gusztáv Kórház telephelyeken a fekvő- és ambuláns betegek sürgős vizsgálatait végzi. Az eredmények elkészülési ideje a laboratóriumba érkezéstől számított 1 óra. A sürgősségi vizsgálatok mellett a telephely vérkészítmény biztosítása is a részlegek feladata.  A Szent István Kórház telephely  Sürgősségi részlege a telephely fekvőbetegein kívül a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet (GOKVI) fekvőbetegei részére is végez vércsoport meghatározást teljes körű ellenanyagszűréssel.

Az áramlási citometriás laboratóriumban a rutin diagnosztika mellett feladataink közé tartozik az őssejt-terápiákhoz illetve allogén transzplantációk pozitív és negatív sejtszelekciós eljárásaihoz kötődő tájékozódó és minőségellenőrzési vizsgálatok kivitelezése is. Laboratóriumunkban vírusspecifikus T-sejtek terápiás hasznosításra irányuló vizsgálatát, fagocitafunkció vizsgálatát, herediter szferocitózis kivizsgálását is végezzük.

Mikrobiológiai Profil

A Központi Laboratórium Mikrobiológiai Profija széles körben biztosítja a kórházunk és az ellátási területünkhöz kapcsolódó orvosok részére különféle mikrobiológiai vizsgálatok elvégzését. Tekintettel kórházunk profiljára és laboratóriumunk magas szintű műszerezettségére, lehetőségünk van az infekciós kórképek mikrobiológiai hátterének többirányú felderítésére, a feltételezett kórokozó tulajdonsága szerinti legideálisabb módszerek kiválasztásával.  A hagyományos, tenyésztéses vizsgálatok mellett szerológiai valamint molekuláris technikák különféle változatait használjuk a mikrobák kimutatásának különféle igényei alapján.

Mikrobiológiai laboratóriumunk bakteriológiai (aerob-anaerob) illetve mikológiai részlege különösen nagy tapasztalatokkal rendelkezik az immundeficiens betegek fertőzéseinek diagnosztizálásában és terápiás lehetőségeinek meghatározásában – állandó konzultációt fenntartva klinikus kollégáinkkal. Mikológiánk országos jelentőségű centrum az invazív gomba infekciók diagnosztikájában. Bakteriológiánk tradicionálisan élen jár a központi idegrendszeri gyulladásos kórképek etiológiai ágenseinek kimutatásában.

A legmodernebb molekuláris technikák bevezetésével mind szélesebb körben válnak elérhetővé a korábban nehezebben és lassabban kivitelezhető vizsgálatok – (Pneumocystis jirovecii, mycobacteriosisok, Helicobacter pylori… multiplex légúti, meningealis és enteralis panelek…) A SARS-CoV2 PCR vizsgálatokat nagy számban 24 órás ügyeleti rendszerben végzi molekuláris részlegünk. A  Covid szerológiában is több új teszt került bevezetésre.

Kórházunk országos ellátási területéhez tartozik az utazással kapcsolatos fertőzések diagnosztikája és kezelése, ezen kórokozók felderítésében szintén nagy tapasztalatokkal rendelkezünk (malária, és egyéb parazitózisok). A GOKVI mikrobiológiai vizsgálatait szintén mikrobiológiai profilunk végzi.

A mindennapos laboratóriumi munka mellett jelentős oktatási tevékenységet is folytatunk. Évek óta foglalkozunk rezidensek és szakorvos jelöltek továbbképzésével, valamint részt vállalunk a medikusok illetve asszisztensek, szakasszisztensek oktatásában is. Mind diplomás, mind szakdolgozó munkatársaink kiváló szakmai felkészültséggel bírnak, az ország legkiválóbb egyetemein sajátították el a molekuláris biológia, immunológia, orvosi mikrobiológia, infektológia és belgyógyászat szakmai alapjait.

Covid-19 kapcsán a Központi Laboratórium több kutatási projektekbe is bekapcsolódott. Bevezetésre került a citokin panelek vizsgálata Merck MagPix készüléken. A Covid szerológia terén N és S1S2 proteinek elleni IgG IgA, többféle IgM vizsgálat, SARS-CoV-2 neutralizáló antitest mérés került bevezetésre. Az áramlási citometria részlegen a vírusspecifikus T sejtek mérése történik.

Központi Laboratórium elérhetőségek
Délpesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet Központi Laboratóriumcímtelefonszám
Szent László Kórház Telephely1097 Budapest, Albert Flórián út 5-7.
Kémiai profil31-es épület(+36-1) 455-8100 8692-es mellék
Kémiai profil Vezető Asszisztens31-es épület(+36-1) 455-8100 8171-es mellék
Mikrobiológiai profil - bakteriológia31-es épület(+36-1) 455-8100 8385-ös mellék
Mikrobiológiai profil - szerológia31-es épület(+36-1) 455-8100 8239-es mellék
Mikrobiológiai profil - molekuláris mikrobiológia31-es épület(+36-1) 455-8100 8397-es mellék és
(+36-1) 455-8100 8349-es mellék
Mikrobiológiai profil Vezető Asszisztens31-es épület(+36-1) 455-8100 8168-as mellék
Áramlási cytometriai laboratórium31-es épület(+36-1) 455-8100 8283-as mellék
Speciális hemosztázis laboratórium22-es épület(+36-1) 455-8100 8292-es mellék
Szent István Kórház Telephely1097 Budapest, Nagyvárad tér 1.
Sürgősségi laboratórium15-ös épület(+36-1) 455-5700 5756-os mellék
Vérellátó15-ös épület(+36-1) 455-5700 1414-es mellék
Merényi Gusztáv Kórház telephely1097 Budapest, Gyáli út 17-19.
Sürgősségi laboratórium7-es épület(+36-1) 347-3800 3829-es mellék

Nyitva tartás
Kémiai Profil (László, István és Merényi telephely)0:00-24:00minden nap
Áramlási cytometriai laboratórium 31-es épület08:00-16:00munkanapokon
Speciális hemosztázis laboratórium 22-es épület07:00-15:00munkanapokon
Mikrobiológiai Profil
Bakteriológia és szerológia07:00-16:00munkanapokon
08:00-16:00szombaton
Molekuláris mikrobiológia0:00-24:00minden nap

MINTAFOGADÁS KÜLSŐ INTÉZMÉNYEKBŐL
Kémiai Profil (László, István és Merényi telephely)
rutin minták07:00-15:00munkanapokon
07:00-14:00szombaton
sürgős minták0:00-24:00minden nap, előzetes megbeszélés alapján
Áramlási cytometriai laboratórium 31-es épület08:00-13:00hétfőtől csütörtökig
08:00-12:00pénteken
Mikrobiológiai Profil
Bakteriológia és szerológia08:00-16:00munkanapokon
Molekuláris mikrobiológia08:00-16:00hétfőtől szombatig
Központi Laboratórium dolgozóilabor@dpckorhaz.hu
Dr. Bekő Gabriella PhDOsztályvezető főorvos
orvosi laboratóriumi diagnosztika, orvosi mikrobiológia, laboratóriumi hematológia és immunológia szakorvosa
beko.gabriella@dpckorhaz.hu
Dr. Vietorisz Ildikószakgyógyszerész, laboratóriumvezető helyettesvietoriszildiko@dpckorhaz.hu
Kémia profil diplomásai
Biró Edina Márta
klinikai biokémikus
biro.edina@dpckorhaz.hu
Dr. Király Viktória Annaorvosi laboratóriumi diagnosztika, laboratóriumi hematológia és immunológia szakorvosa - hemosztázis részlegvezetőjekiraly.viktoria@dpckorhaz.hu
Nagyné Zabolai Edit
klinikai biokémikus
zabolai.edit@dpckorhaz.hu
Dr. Papp Enikő
orvosi laboratóriumi diagnosztika szakorvosa - hematológia részlegvezetője
papp.eniko@dpckorhaz.hu
Péntek Judit
klinikai biokémikus - immunkémia részlegvezetője
pentek.judit@dpckorhaz.hu
Dr. Pribér János Krisztián PhDokl. biológus priber.janos@dpckorhaz.hu
Dr. Szalay Balázs
orvosi laboratóriumi diagnosztika szakorvosa - kémia részlegvezetőjeszalay.balazs@dpckorhaz.hu
Dr. Szántó Eszter Judit PhDorvosi laboratóriumi diagnosztika szakorvosa - FACS részlegvezetőjeszantho.eszter@dpckorhaz.hu
Dr. Tasnády Szabolcs PhDklinikai biokémikus
Dr. Vilimi Beáta
orvosi laboratóriumi diagnosztika szakorvosa
vilimi.beata@dpckorhaz.hu
Dr. Zelenka Gyöngyi
orvosi laboratóriumi diagnosztika és orvosi mikrobiológia szakorvosa - sürgős laborok felelőse
zelenka.gyongyi@dpckorhaz.hu
Dr. Tisza Katalinszakorvosjelölttisza.katalin@dpckorhaz.hu
Mikrobiológiai profil diplomásai
Dr. Kamotsay Katalinbelgyógyászat, orvosi mikrobiológia szakorvosa, profilvezető főorvoskamotsay.katalin@dpckorhaz.hu
Bakó Fruzsina
okl. molekuláris biológus (klinikai mikrobiológus jelölt) bako.fruzsina@dpckorhaz.hu
Dr. Bene Szilvia
orvosi mikrobiológia szakorvosabene.szilvia@dpckorhaz.-hu
Dr. Bíró Magda
szakorvosjelölt (orvosi mikrobiológia)biro.magda@dpckorhaz.hu
Dr. Gönczi Márton PhD
okl. biológus - szerológia részlegvezetőjegonczi.marton@dpckorhaz.hu
Dr. Kádár Béla PhDinfektológia, orvosi mikrobiológia szakorvosa
kadar.bela@dpckorhaz.hu
Dr. Kocsis Laura
szakorvosjelölt (orvosi mikrobiológia)kocsis.laura@dpckorhaz.hu
Dr. Miskolczi Gottfried PhDokl. biológus (klinikai mikrobiológus jelölt)miskolczi.gottfried@dpckorhaz.hu
Novozánszky Soma
okl. biológusnovozanszky.soma@dpckorhaz.hu
Steinhauser Róbert
okl. mikrobiológus (klinikai mikrobiológus jelölt)steihauzer.robert@dpckorhaz.hu
Dr. Tárkányi Klára
orvosi mikrobiológia szakorvosa
tarkanyi.klara@dpckorhaz.hu
Dr. Tresó Bálint PhD
okl. biológus, klinikai mikrobiológus - molekuláris biológia részlegvezetőtreso.balint@dpckorhaz.hu
Dr. Vad Eszter
infektológia, orvosi mikrobiológia szakorvosa
vad.eszter@dpckorhaz.hu
Dr. Zóka András PhD
orvosi mikrobiológia szakorvosa, alorvoszoka.andras@dpckorhaz.hu
Télné Tar Ibolyaorvosdiagnosztikai laboratóriumi analitikus vezető szakasszisztenstar.ibolya@dpckorhaz.hu
Kémiai profil szakdolgozói
Szabóné Tóth Etelkaszakasszisztens
kémiai profil vezető szakasszisztens
toth.etelka@dpckorhaz.hu
A kémiai profilban 50 szakdolgozó, 4 segédasszisztens, 2 orvosirnok és 3 takarító segíti a munkát.
Mikrobiológiai profil szakdolgozói
Eizenné Bodó Katalinszakasszisztens
mikrobiológiai profil vezető szakasszisztens
eizenne.bk@dpckorhaz.hu
A mikrobiológiai profilban 21 szakdolgozó, 5 segédasszisztens, 2 orvosírnok és 5 takarító dolgozik.

Szent István telephely

1097 Budapest, Nagyvárad tér 1.

Szent László telephely

1097 Budapest, Albert Flórián út 5-7.

Merényi Gusztáv telephely

1097 Budapest, Gyáli út 17-19.

Rehabilitációs Centrum telephely

1195 Budapest, Jahn Ferenc utca 62-66.