Iskola a kórházban

1_Bokszban IMG_2150(1) IMG_2390(1) Iskola kórházban_1 IMG_2351 IMG_2512

A Fővárosi IskolaszanatóriumIskola a kórházban_1 Általános Iskola pedagógusai az Egyesített Szent István és Szent László Kórház – Rendelőintézetben több mint tizenöt éve tanítanak. Jelenlegi tanárai Bíróné Pallag Erika tanító, biológia szakos tanár és Domokos Krisztina matematika szakos tanár. A tanítás célja, hogy a gyerekek kórházi tartózkodásuk idején se maradjanak le a tanulásban, és ha szeretnének, eredeti osztályukkal folytathassák az iskolát gyógyulásuk után. Az Iskolaszanatórium minden olyan jogosítvánnyal rendelkezik, amilyennel az általános iskolák többsége. A kórházban dolgozó tanárok osztályozhatnak, vizsgáztathatnak, bizonyítványt állíthatnak ki. Ha egy gyerek a szüleivel megbeszélve úgy dönt, hogy évet halaszt, akkor is felajánlják, hogy rendszeresen járnak a gyermekhez az ismeretek szinten tartása és a gondolkodás aktivitásának fenntartása érdekében.

A Szent LászlóIMG_2508 Kórház telephelyen három osztályon tanítunk.

  • A Hematológiai és Őssejt-transzplantációs Osztályon a steril bokszokban és a fél steril betegszobákban, később a Démétér Ház lakóiként és visszajáró ambuláns gondozottként is részesülhetnek a tanításban.
  • A Gyermekgyógyászati Osztályon elsősorban a hosszabban bent fekvőket tanítjuk.
  • A Gyermek Intenzív Osztályra külön orvosi kérésre megyünk tanítani akkor, amikor a gyerekek állapota már lehetővé teszi a fokozatos terhelést.

Rendszeres, napi kapcsolatban vagyunk az orvosokkal, nővérekkel, pszichológussal, szülőkkel. Információt kapunk a gyógyítóktól, és ők is számítanak a mi megfigyeléseinkre. Tanításkor mindig a gyerekek pillanatnyi állapotához alkalmazkodunk. Felvesszük a kapcsolatot a gyerekek iskolájával, segítünk a kapcsolattartás megszervezésében. Ha igényt tartanak rá, rendkívüli osztályfőnöki órán veszünk részt, amelyen egy egészségügyi dolgozó a betegséggel kapcsolatban válaszol a gyerekek és a tanárok kérdéseire, mi kórházpedagógusok pedig a kórházi tanulásról, a segítségnyújtás lehetőségeiről adunk tájékoztatást. Hetedik éve kórházi gyermekújságot szerkesztünk. A „Hírvelő” évszakonként jelenik meg, zömmel a gyerekek rajzai, meséi, versei, tudósításai töltik ki, de írnak bele orvosok, nővérek is. Az újságot elküldjük a már gyógyult gyerekeknek is.IMG_6401 A kórházi tanítás során igyekszünk lépést tartani az osztálytársakkal, de ez sokszor nem egyszerű. Szerencsére lehetőség van internethasználatra, így a steril bokszban digitális eszközök segítségével az interneten elérhető tananyagokat, kiegészítő anyagokat is beépíthetjük a tanórai munkába. A különleges helyzet találékonnyá tesz bennünket. Mi tanárok, megpróbáljuk becsempészni a betegszobába a kinti élet kicsiny darabját. Ki gondolná, hogy lehet örülni egy tanár megjelenésének, hogy örömet tud okozni egy házi feladat, hogy szívesen rajzol, rejtvényt fejt, pályázaton vesz részt, aki nem tette azelőtt. Azoknak a gyerekeknek, akik már jól vannak, de még a Démétér Ház lakói, kórházon kívüli programot biztosítunk, természetesen orvosi engedéllyel, s a megfelelő óvintézkedések betartása mellett. Nálunk nincs osztályterem, iskolapad, csengetés, katedra, viszont vannak csendes, hétköznapi hősök. Az ő útjukat segítjük a gyógyulás felé tartó, küzdelmekkel teli úton.

Bíróné Pallag Erika: bipaerika@gmail.com

Domokos Krisztina: domokos.kriszti@freemail.hu

IMG_3389    IMG_3370    IMG_3676

Szent István telephely

1097 Budapest, Nagyvárad tér 1.

Szent László telephely

1097 Budapest, Albert Flórián út 5-7.

Merényi Gusztáv telephely

1097 Budapest, Gyáli út 17-19.

Rehabilitációs Centrum telephely

1195 Budapest, Jahn Ferenc utca 62-66.