Sebészeti Osztály

Szervezeti egység megnevezése:Sebészeti Osztály
Elérhetőség(telephely, épület,emelet):1097 Budapest, Nagyvárad tér 1.
Szent István Telephely, B épület
Központi Telefonszám:
Fontosabb mellék telefonszámok:
+36-1-455-5700
Osztályvezető Főorvos: 1220
Titkárság: 1220
Ambulancia I.: 1214
Ambulancia II.: 6109
Endoscopia-gastroenterológia: 1222
Nővérszoba: 1209
Osztályvezető főorvos:Dr. Ender Ferenc egyetemi magántanár
Tanácsadó:Prof. Dr. Vörös Attila egyetemi magántanár
Önkéntes segítő:Prof. Dr. Wéber György egyetemi tanár
Dr. Ecsedy Gábor főorvos
Főorvosok:Dr. Bor László Ph. D
Dr. De Negri Nino
Dr. Irtó István
Dr. Kesserű Balázs
Dr. Major László
Dr. Molnár Péter
Dr. Polányi Csaba
Dr. Seli Artúr
Dr. Telek Géza Ph. D
Dr. Tomcsik Zoltán
Dr. Vagács Tibor
Dr. Virág Balázs
SzakorvosokDr. Cséfalvay Balázs
Dr. Korsós Diána
Rezidensek:Dr. Berkes Gábor
Dr. Fülöp Fanni
Dr. Galiger Barbara
Dr. Káposzta Zalán
Dr. Koleszár Vivien
Dr. Nguyen Hai Anh Thu
Vezető Ápoló:Makó Réka
Helyettese:Iljopulosz Zita
Betegfogadási idő:Ambulancia: 7:00-15:00
Osztály: előre egyeztetett időpontban kivéve a sürgős eseteket
Ügyelet esetén az ügyelet munkarendje:Hétköznap: 15:00-7:00
Hétvégén: 7:00-7:00

AZ OSZTÁLY ALAPÍTVÁNYA

2015 óta működik a „Magyar Sebészek Alapítványa”.

Magyar Sebészek Alapítványa

Adószáma: 19676308-1-43

Nyilvántartási szám: 01-01-0002343

Székhelye és levelezési címe: 1097 Budapest, Nagyvárad tér 1. (Szent István telephely, Sebészeti Osztály)

A Magyar Sebészek Alapítványát dr. Kiss János orvosprofesszor úr alapította 1991-ben. A közhasznú alapítvány alapcéljai: a magyar sebészeti iskola továbbfejlesztése, a korszerű sebészeti módszerek bevezetése, a kórházi kultúra fejlesztése, a betegellátás szakmai és infrastrukturális színvonalának fejlesztése, szakmai továbbképzés, külföldi tanulmányutak, kongresszusi részvételek támogatása, egészségmegőrzés, betegségmegelőzés, gyógyító egészségügyi, rehabilitációs tevékenység, tudományos tevékenység, kutatás.

Területi Vezető Kórház Sebészeti Osztályaként, a SOTE Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika Tanszéki Csoportjaként:

 • területi illetékesség alapján-, valamint az intézmény társosztályairól-, szakambulanciáiról ellátja, és szükség esetén átveszi a sebészeti kezelést igénylő pácienseket
 • az osztály a hatályos budapesti ügyeleti rendnek megfelelően ügyeleti szolgálatot teljesít
 • biztosítja a progresszivitási szintnek megfelelő műtéti kezelés és utógondozás személyi és tárgyi feltételeit
 • az intézmény osztályai számára sebészeti konzíliumot biztosít
 • gondoskodik a páciensek otthonukba távoztatásáról –ill. az állapotuknak megfelelő társosztályokra történő áthelyezéséről
 • Oktatókórház sebészeti osztályaként részt vesz az orvos egyetemisták oktatásában, a posztgraduális- és rezidens képzésben, valamint a szakdolgozói továbbképzések lebonyolításában

Nagy forgalmú, magas- III. progresszivitási szintű intézmény sebészeti osztályaként sebészeti osztályunk felöleli a tápcsatornai szervek teljes spektrumának sebészeti ellátását. Kiemelkedő hangsúlyt kap a laparoscopos műtéti technikák alkalmazása, beleértve az osztályunk speciális profiljának számító nyelőcső műtétek végzését. Szakmai kompetenciáink közé tartozik a nyelőcső-gyomor jó és rosszindulatú elváltozásainak sebészete, az epehólyag betegségek-, a hasnyálmirigy, a vékony-és vastagbelek-, végbél (daganat, aranyeresség, fistula, az ún. coloproctológiai kezelést igénylő) megbetegedéseinek műtéti ellátása. A magas progresszivitásnak megfelelően végezzük a belső elválasztású mirigyek sebészi ellátását- a pajzsmirigy, mellékpajzsmirigy, mellékvesék az ún. endokrin szervek sebészetét. EmlőTeam végzi a jó –és rosszindulatú emlőbetegségek adekvát sebészi, de a kozmetológiai eredményekre is törekvő kezelését. A daganatos betegségek műtét előtti-és utáni kezelésében kiemelkedő szerepet kap az intézet Onkológiai Osztályával való szoros együttműködés. Speciális profilt jelent a Haematológiai és Őssejt transzplantációs Osztály immungyengült betegeinek sebészeti kezelése. Hasonlóképpen nagy jártasságot igényel az Infektológiai betegek műtéti ellátása.

A betegek állapotáról telefonon – a hatályos betegjogi-, személyi adatvédelmi törvénykezés valamint az epidemiológiai helyzetre tekintettel- csak részleges tájékoztatást tudunk nyújtani. Preferáljuk a kezelő orvossal történő személyes tájékoztatást, munkaidőben, telefonon előzetesen koordináltan.

A Sebészeti Osztályunk által működtetett szakambulanciák:

Rendelési idő: Hétfőtől- Péntekig: 7:00-15:00 óráig

Beutaló és előjegyzés szükséges.

Telefonos bejelentkezés: +36-1-455-5700/ 1214 v. 6109-es mellék                     12:00-14:00 óráig

                                         +36-30-647-9377 (esetmenedzser-beteg koordinátor) 12:00-14:00 óráig

E-mail bejelentkezés: sebeszetelojegyzes@dpckorhaz.hu

Új beteg előjegyzéséhez szükséges adatok:

Név, TAJ szám, Lánykori név, Születési hely, idő, Anyja neve, Lakcím, Telefonszám

Betegség, tünet rövid leírása

 

 

 • Általános Sebészeti Szakambulancia

Az ambulancia az újonnan jelentkező betegek intézetbe való belépési helye, gondoskodik a betegek vizsgálatáról, a műtéti kezelés javallatának felállításáról, a szükséges kivizsgálások elvégzéséről, a műtéti időpont koordinálásáról, majd a műtétet követő kontrollról, varratszedésről, az esetlegesen szóba jövő további teendők (pl. a szövettani eredménytől függő Onkológiai kezelés) egyeztetéséről.

 • Emlősebészeti Szakambulancia

Osztályunkon az emlő betegségek ellátása Emlő-Team keretében történik. A munkacsoport célkitűzése a komplex diagnosztikán alapuló adekvát, személyre-, betegségre szabott műtéti kezelés kivitelezése. Az Emlő-Team értékeli a szövettani-, a képalkotó-, a műtét előtti állapot-rögzítő vizsgálatok eredményeit, megszervezi a nem tapintható daganatok jelölését, koordinálja az esetenként szükségessé váló műtét előtti onkológiai kezeléseket, az izotóp jelölést, az őrszem nyirokcsomó navigáció kivitelezését. Az Emlő-Team alap koncepciónak tekinti az emlő megtartását, a hónalji rendszer kiirtásának lehetőség szerinti elkerülését, az esztétikailag legjobb eredményt adó beavatkozások kivitelezését.

 • Gasztroenterológiai Szakambulancia

Akut –és krónikus állapotokban biztosítja a felső-és alsó tápcsatornai diagnosztikus és intervenciós endoszkópos ellátását

Szerepet vállal a Népegészségügyi célú Vastagbél szűrő programban. Coloproctológia

Rendelési idő: Hétfőtől-Péntekig: 8:00-16:00 óráig

 • Érsebészeti Szakambulancia

Akut és krónikus perifériás, a betegség természetétől függően hasi verőérbetegségek diagnosztizálása és lehetőség szerinti ellátása, valamint indokolt esetben szakintézetbe történő referálása történik.  Az alsó végtagi felületes véna rendszer betegségeit (visszér) szakirányosan diagnosztizáljuk, szükség esetén ezek műtéti megoldását javalljuk. A dializált betegek arterio-venosus fistulájának műtéti programba történő koordinálása is itt valósul meg.

Rendelési idő: Kedd 10:00-12:00 óráig

 • Rossz gyógyhajlamot mutató sebeket kezelő Szakambulancia

Feladata a krónikus sebek szakszerű ellátása, lehetőség szerint oki kezelési stratégia kialakítása, végtag mentő kezelési módozatok alkalmazása.

 • Stomagondozó ambulancia:

 

A bélrendszeren végzett műtétek esetenkénti velejárója az átmeneti vagy alkalmanként a végleges sztóma képzése. A sztóma viselő betegek már a műtétet megelőzően is, de az osztályról való távozásuk előtt minden esetben részesülnek a szájadékok gondozásához szükséges alap oktatásban. Megtanítjuk számukra a segédeszközök használatát, tanácsot adunk a gyakorlati teendők (alaplap felhelyezése, ürítés, bőrvédelem stb.) rutinszerű alkalmazására vonatkozóan. Az enterostoma gondozást, időszakos ellenőrzést igényel, amelyet erre szakosodott stoma-terapeuta vezet, orvosi közreműködés mellett. Az átmeneti sztóma helyreállítási lehetőségeit is jelentősen jó irányba befolyásolja a páciens és stoma terapeuta-ellátó orvos közötti empátián alapuló szakmai együttműködés.

Feladata a krónikus sebek szakszerű ellátása, lehetőség szerint oki kezelési stratégia kialakítása, végtag mentő kezelési módozatok alkalmazása.

 

Történeti visszatekintés

Az I. Sz. Sebészeti Klinika Tanszéki Csoportjának jogelődje a III. Sz. Sebészeti Klinika volt, melyet 1947-ben a Koltói Anna Kórházban alapítottak. A klinika 1961 óta egyben a Fővárosi Szent István Kórház Sebészeti Osztálya is. A jogelőd klinika korábbi igazgató professzorai: Hedri Endre (1947-1949), Borisz V. Petrovszkij (1949-1951), Rubányi Pál (1951-1954), Kudász József (1955-1957), Rubányi Pál (1957-1961), Stefanics János (1961–1974), Marton Tibor (1974–1987), Ihász Mihály (1987-1996), Nagy Lajos (1996-2000), Dr. Regöly-Mérei János (2000-2009) voltak. 2009-től a tanszék megszűnt, a továbbiakban Tanszéki Csoportként az I. Sz. Sebészeti Klinikához tartozik. A Sebészeti Osztály vezető főorvosai: Dr. Keleti György egyetemi magántanár (2009-2013) és Dr. Ender Ferenc egyetemi magántanár (2013-).

A közkórházi és egyetemi feladatok közös megoldása számos előnnyel jár az oktatás, a tudományos- és gyógyító munka területén. A Szent István Kórház Sebészeti Osztályának színvonala már az 1900-as évek elején világhírű volt. Báró Herczel Manó, majd Pólya Jenő osztályára Németországból és az Egyesült Államokból is érkeztek sebészek az itt meghonosított műtéti eljárások tanulmányozására. Az osztály fő profilját jelenleg az általános- és gasztroenterológiai sebészet képezi, korábban elsők között foglalkozott a laparoszkópos műtéti technikák és perifériás érsebészet elterjesztésével.

2007-ben a Szent István Kórház a Szent László Kórházzal egyesült (Egyesített Szent István és Szent László Kórház – Rendelőintézet), majd 2018-ban az intézmény Centrumkórház rangot kapott; immár Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet néven áll a betegek rendelkezésére.

A DPC Sebészeti Osztály gyógyító tevékenysége mindeközben számos speciális kórképpel gazdagodott; a hematológiai és infektológiai betegek sebészeti kezelése komplex feladat, amely kiegészül területi ellátás keretei között érkező akut és elektív sebészeti betegek műtéteivel és gondozásával.

A fekvőbeteg-ellátás 57 kórházi ágyon történik. A régi, jelentős hagyományokra épülő gasztroenterológiai (nyelőcső- gyomor-vastagbél, epe) sebészet keretében a beavatkozások széles skáláját végzik, alkalmazzák a legkorszerűbb diagnosztikai és terápiás eszközöket (endoszkópia, endoszkópos műtétek, UH, CT, CT-angiographia, MRI, laparoscopia).

Az osztály három műtőegysége korszerű berendezésekkel rendelkezik, és a telephelyen jól felszerelt Intenzív Osztály működik. A járóbeteg-ellátás a szakambulanciákon történik, ezek: gasztroenterológia, endoszkópos laboratórium, coloproctológia, érsebészet.

 

OKTATÁS:

“Az ÁOK (magyar nyelvű képzés), és FOK (magyar, német és angol nyelvű képzés) hallgatók gyakorlati és elméleti képzése az egyetem szervezésében, a többi sebészeti klinikával megosztva történik. A Tanszéki Csoport rezidensek és sebész szakorvosok képzésével is foglalkozik, de részt vállal pl. a gasztroenterológiai szakvizsga követelményét képező ultrahang tanfolyam, valamint egyéb továbbképző kurzusok lebonyolításában is. A rezidensképzés bevezetése óta közel 200 jelölt rövidebb, illetve hosszútávú képzését végezték.

A Tanszéki Csoport tudományos- és kutató munkássága évtizedek óta döntően a gyógyításhoz kapcsolódik.

Ihász Mihály Professzor szerepe a proximális szelektív vagotómia (PSV), majd a minimál invazív sebészet hazai kidolgozásában alapvető volt. Klinikáján 1989-ben bevezette a laparoszkópos cholecystectomiát, a pécsi egyetemi klinika munkacsoportjával két nap eltéréssel végezték el az első két hazai beavatkozást. Ma már a haladó laparoszkópos műtétek széles skáláját végzik.

Regöly-Mérei János Professzor a minimálisan invazív technikák fejlesztése, a sebészeti sonographia és a gócos májbetegségek gyógyítása, az UH-vezérelt diagnosztikus és terápiás beavatkozások terén volt országosan elismert. Az akut pancreatitis patomechanizmusát és korszerű kezelésének lehetőségeit több elméleti intézettel kollaborációban tanulmányozták. Az akut hasi diagnosztikai kérdésekkel nemzetközi project keretében foglalkoztak.

 

SZAKMAI PROFILOK BEMUTATÁSA:

Gastrointestinalis sebészet, Laparoscopos sebészet, Nyelőcső sebészet, Endocrin sebészet, Intervenciós gastrointestinalis endoszkópia, a Chronicus sebek kezelése.

 

KUTATÁSI TERÜLETEK:

Az akut pancreatitis patogenezise-therapiája, illetve a mechanikus icterus sebészi kezelése mellett jelenleg a nyelőcső betegségek funkcionális diagnosztikája, a modern laparoszkópos endocrin- és sérvsebészet képezi a rendszerező retrospektív és prospektív vizsgálatok fő témáját.

A sebgyógyulás mechanizmusának kutatása a nem gyógyuló sebek kezelésében új lehetőségeket ígér. A septicus sebek esetében a negatív nyomású sebkezelés (Negatíve Pressure Wound Therapy – NPWT) tanulmányozásával, illetve a diabetes mellitus talaján kialakuló chronicus sebek esetében az antioxidáns-, és természetes antimicrobiális szerek topicalis alkalmazásával szerzett tapasztalataikat tanfolyamokon és konferenciákon ismertetik és publikálják.

A multidisciplináris transzlációs kutatások keretében részt vesznek a haematológiai betegek nem gyógyuló sebeinek kezelésére alkalmazható őssejt-preparátum és thrombocyta-gazdag plazma (Platelet-Rich Plasma -PRP) készítmények vizsgálatában.

 

PHD-ÉS TDK TÉMÁK:

Az intervencionális gastro¬intestinalis endoszkópia lehetőségei, a nyelőcső funkcionális betegségeinek diagnosztikája, a nem gyógyuló sebek pathomechanizmusa és kezelése

Szent István telephely

1097 Budapest, Nagyvárad tér 1.

Szent László telephely

1097 Budapest, Albert Flórián út 5-7.

Merényi Gusztáv telephely

1097 Budapest, Gyáli út 17-19.

Rehabilitációs Centrum telephely

1195 Budapest, Jahn Ferenc utca 62-66.