II. Krónikus Belgyógyászati Osztály Lymphoedema Részleg (Lymphoedema Rehabilitációs Osztály)

Szervezeti egység megnevezése:II. Krónikus Belgyógyászati Osztály Lymphoedema Részleg (Lymphoedema Rehabilitációs Osztály)
Telefonszám(ok):06-1-455-57-00 / 58-92
Elérhetőség(telephely, épület,emelet):Szent István telephely, F épület, I. emelet
Osztályvezető főorvos:Dr. Telkes Márta
Szakorvosok:Dr. Wenczl Enikő, Dr. Rédling Marianna, Dr. Ménesi Eszter, Dr. Virágh Zsófia, Dr. Gyöngyössy Orsolya
Osztályvezető főnővér:Rizmajer Beáta
Helyettese:Bordás Annamária
Betegfogadási idő:Előjegyzés alapján – fekvőbeteg ellátás
Látogatási idő:nincs meghatározva
Ügyelet esetén az ügyelet munkarendje:nincs

Az osztály profilja a krónikus nyiroködéma, és a nehezen gyógyuló sebek (vénás és nyirokbetegség szövődményeként kialakuló fekélyek) kezelése.
Évente közel 1000 beteg kerül felvételre, a 30 ággyal rendelkező osztályra. A betegek ambuláns vizsgálat és kivizsgálást követően, előjegyzés alapján kerülnek felvételre az ország teljes területéről (akut bőrgyógyászati fekvőbeteg ellátás az osztályon nem történik).
A komplex nyirokmentesítő kezelés részeként a beteg állapotának megfelelően manuális nyirokkezelést, gépi kompressziós kezelést, nyiroködéma fáslizást, és nyiroktornát alkalmazunk.
Hangsúlyt fektetünk arra, hogy a kezelés során a betegek és hozzátartozóik elsajátítsák a sebkezelést, a kompressziós kezelést, a bőrápolást, az állapotnak megfelelő mozgásterápiát és életmódot.
A kezelés során lehetőség van diétás és pszichológiai tanácsadásra. A krónikus sebek kezelését a modern sebkezelés irányelveit figyelembe véve végezzük. A betegek felvétele és elbocsátása hétfői napon történik.