Kiemelkedő halálozási kockázattal járó betegségek gyógyításának eredményességét lényegesen javító nemzeti program: Nemzeti innovációs onkogenomikai és precíziós onkoterápiás program elindítása és kapcsolódó technológiák integrált fejlesztése

Kedvezményezett neve:Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet
Projekt címe:Kiemelkedő halálozási kockázattal járó betegségek gyógyításának eredményességét lényegesen javító nemzeti program: Nemzeti innovációs onkogenomikai és precíziós onkoterápiás program elindítása és kapcsolódó technológiák integrált fejlesztése
Szerződött támogatás összege:1 299 775 817 Ft
Támogatás mértéke (%-ban):100%
Projekt befejezési dátuma:2020. december 31.
Projekt azonosító száma:NVKP_16-1-2016-0005
Projekt tartalmának bemutatásaAz ijesztő rákhalálozási adatok szerint Magyarországon évente kb. 33.000 ember hal meg rosszindulatú daganatos megbetegedésben, a daganatos betegségek aránya a halálozási statisztikákban fokozatosan emelkedik.
Bebizonyosodott, hogy a daganatok kialakulásában a genetikai tényezőknek meghatározó szerepe van. Az elmúlt években a Humán Genom Projekt és a Rákgenom Projekt megalapozta a daganatok célzott és személyre szabott (precíziós) kezelésének lehetőségét. A betegek sikeresebb kezeléséhez azonban jelentős mérvű további alkalmazott kutatásra és innovációra van szükség.
A világszínvonal gyors elérése érdekében a hazai onkológiai és hemato-onkológiai ellátás két vezető központja, az Országos Onkológiai Intézet (OOI) és a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet (DPC) valamint két hazai innovatív orvos-biotechnológiai és informatikai vállalkozás, az Oncompass Medicine Hungary Kft. (OCM) és a 4iG Nyrt. alakított konzorciumot.
Az OOI genomikai vizsgálatokat végzett, a DPC precíziós onkológiai klinikai vizsgálatokat végzett, klinikai és genomikai adatbázisokat hozott létre, az OCM új diagnosztikai termékeket fejlesztett ki, a 4iG feladata a BigData elemzés volt.
Az új nemzeti program célja a daganatok kialakulásáért felelős ún. „driver” gének vizsgálata és azonosítása, a rájuk ható kombinált, precíziós kezelések kifejlesztése volt. Ezen túlmenően olyan új genomikai panelek kialakítása, amelyek hatékonyan alkalmazhatók a daganatok korai diagnózisára, a terápiás kezelés hatékonyságának nyomonkövetésére. A konzorcium által meghatározott új terápiás célpontok új gyógyszerkombinációk kifejlesztését és a terápiás hatékonyság növelését eredményezték, amely a daganatos megbetegedések miatti halálozás csökkenéséhez vezet.
A pályázat megvalósulása esetén a daganatos betegek diagnózisa, prognózisa és terápiája hatékonyabbá és költségkímélővé vált. A hasznosítás elsődleges területei az onkológiai tevékenységet végző kórházak, klinikák, diagnosztikai és belgyógyászati egységek.

Szent István telephely

1097 Budapest, Nagyvárad tér 1.

Szent László telephely

1097 Budapest, Albert Flórián út 5-7.

Merényi Gusztáv telephely

1097 Budapest, Gyáli út 17-19.

Rehabilitációs Centrum telephely

1195 Budapest, Jahn Ferenc utca 62-66.