NEMZETI NÉPEGÉSZSÉGÜGYI KÖZPONT

ORSZÁGOS TISZTIFŐORVOS

 

Tisztelt Hölgyem! / Tisztelt Uram!

Először is engedje meg, hogy őszinte örömünket fejezzük ki az új koronavírus által okozott betegségből történt sikeres gyógyulása alkalmából. Bízunk benne, hogy már teljesen egészséges.

Gyógyulása valószínűvé teszi, hogy az Ön szervezete képes azoknak az ellenanyagoknak a megfelelő mennyiségben történő előállítására, amelyek lehetővé tették, hogy legyőzze ezt a betegséget.

Most nagyon nagy kéréssel fordulunk Önhöz, amelynek teljesítése azonban reményt jelenthet azoknak a beteg embertársainknak, akiknek az Ön által átvészelt betegség az életét fenyegeti.

Mint azt bizonyára Ön is tudja, ennek az eddig ismeretlen betegségnek még sajnos nincs teljesen bizonyosan hatékony gyógymódja, ezért az egész világon, így hazánkban is sokan életveszélyes állapotban vannak. Számukra jelenthet segítséget a vérplazma-terápia nevű eljárás.

Ehhez arra van szükség, hogy a gyógyult beteg a véradáshoz nagyon hasonló eljárásban vérplazmát adjon, ami azt jelenti, hogy a véréből csak plazmafolyadék kerül levételre, miközben a vér egyéb, úgynevezett alakos elemei azonnal visszajutnak a szervezetbe. (Ez nem jelent veszélyt a szervezet számára, a vérplazma néhány napon belül újratermelődik.) Ennek az ellenanyagokat tartalmazó plazmának a felhasználásával történik a súlyos állapotban lévő betegek kezelése.

Kérjük, hogy amennyiben Ön már kigyógyult igazoltan koronavírus okozta betegségéből, jelenleg már egészségesnek érzi magát és szeretne plazma adásával segíteni, az alábbi módon jelentkezzen:

vagy

  • telefonszám: +36 30 602 9250

Kérjük, vegye figyelembe, hogy gyógyulása folytán Ön azok közé tartozik, akiknek a segítsége az életet jelentheti a súlyos betegségben szenvedők számára!

Budapest, 2020. április 27.

Tisztelettel:

 

 


 

 

TÁJÉKOZTATÁS

 

A plazma levételének feltételei közé tartozik, hogy Ön:

  • 2 hete tünetmentes,
  • nincs karanténban,
  • nincs súlyos krónikus betegsége és
  • 70 év alatti.

Jelentkezését követően az alábbiakra fog sor kerülni:

Telefonon vagy e-mailben időpontot fogunk Önnel egyeztetni.

A megadott időpontra a Dél-Pesti Centrumkórház, Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet, Szent László Kórház telephely, Apheresis és Őssejt-feldolgozó Részlegére (1097-Budapest, Albert Flórián út 5-7, 22-es épület, fszt.) várjuk vizsgálatra. A vizsgálaton részletes tájékoztatást fog kapni a programról, melyet beleegyezési nyilatkozat aláírása követ. Természetesen ezt Önnek joga van megtagadni.

Mintát fogunk venni az orrából és a torkából, valamint a vénájából. Ezekkel a vizsgálatokkal ellenőrizzük a vírusmentességét és a vírussal szembeni ellenanyagszintjét. Ellenőrizzük a vénáit és az Ön kortörténetét. Amennyiben vírusmentes, jó vírus ellenes ellenanyag szinttel és jó vénával rendelkezik és nem találunk a kortörténetében eleve kizáró okot (pl, daganatos betegség), akkor donor plasmapheresis központba küldjük Önt.

Itt kérdőív kitöltését és donáció előtti plasmapheresis donor vizsgálatot követően, ha megfelel az egészségügyi kritériumoknak és a laboratóriumi vizsgálati eredmények alapján is alkalmas, akkor donor plasmapheresis történik. Ehhez egy ún. donor plasmapheresis készüléket használnak. A vénáját a készülék egyszerhasználatos szerelékéhez csatlakoztatják. Az egész beavatkozás kb. 1 órát tart, melynek során legfeljebb 600 ml plazmát távolítanak el.

Ez az Ön számára veszélyt nem jelent, és legkevesebb 72 óra múlva a beavatkozás meg is ismételhető, ha az ellenőrző vizsgálatok ezt megengedik és ebbe Ön is beleegyezik.

Előre is köszönjük a segítségét!