Központi Gyógytorna szolgálat

Szervezeti egység megnevezése:Területi Koordinációs Főosztály
Egységvezető:Tóthné Hernádi Márta vezető gyógytornász
Vezető gyógytornász:Merényi Gusztáv telephely 5-ös épület I. emelet
+36 (1)/347-3840 mellék: 3187
Szent István telephelyi koordinátor:"F" épület magasföldszint
+36 (1)/455-5700 mellék: 1393
Szent László telephelyi koordinátor:Traumatológiai Osztály B épület 2. emelet
+36 (1)/455-8100 mellék: 8132
Merényi Gusztáv telephelyi koordinátor:Traumatológiai Osztály B épület 2. emelet
+36 (1)/347-3840 mellék: 3241
Rehabilitációs Centrum telephelyi koordinátor:Rehabilitációs Centrum 3. emelet
+36 (1)/282-9971 mellék: 133, 109
Az osztályon végzett tevékenység általános bemutatása:Kórházunk négy telephelyén 44 gyógytornász, 6 gyógymasszőr és 1 konduktor végez gyógyító céllal mozgásterápiás beavatkozásokat. Tevékenységünknek kiemelkedő szerepe van a mozgásszervi panaszok, az idegrendszeri-, légzőszervi-, szív- és érrendszeri betegségek, valamint a lelki problémák kialakulásának megelőzésében és gyógyításában, hozzájárulva ezzel az életminőség megtartásához és javításához. Feladatunk a fekvőbeteg osztályok betegeinek ellátása, valamint járóbeteg-ellátás a Szent István, a Szent László és a Rehabilitációs Centrum telephelyre szakorvosi beutalóval érkezők számára.
A gyógytornász-fizioterapeuta elméleti és gyakorlati ismeretekkel rendelkező egészségügyi szakember, aki munkáját önállóan, orvos elrendelése alapján a pontos diagnózis ismeretében végzi. A terápiás team tagjaival konzultál, együttműködik velük. A kezelést megelőzően funkcionális betegvizsgálatot végez, mely alapján véleményt alkot a beteg aktuális állapotáról, meghatározza a kezelési célokat és kezelési tervet állít fel. Megválasztja a szükséges fizioterápiás eljárásokat, a kezelés eszközeit, tevékenységét folyamatosan dokumentálja.
A gyógymasszőr önállóan, orvosi elrendelés és diagnózis alapján, betegségspecifikus gyógymasszázst, nyirokmasszázst, passzív kimozgatást és reflexzóna masszázst végez, melyek fájdalomcsillapító, keringésjavító, szöveti regeneráció serkentő, heglazító hatásúak, így a gyógytornával kiegészítve jó eredményt hoznak.
A konduktor olyan pedagógus, aki a nevelési folyamat során rávezeti a mozgássérültet az élet adta feladatok önálló megoldására. Tevékenységének lényege a tanuláson alapuló sokoldalú személyiségfejlesztés. Munkáját önállóan, orvos elrendelése alapján a pontos diagnózis ismeretében tervezi, végzi, és dokumentálja.
Csapatunk folyamatos tanulással sajátítja el a legújabb terápiás eljárásokat, biztosítva ezzel a magas színvonalú betegellátást és a szakmai gyakorlatra érkező hallgatók (gyógytornász és gyógymasszőr) képzését.
A Szent István telephelyen dolgozó kollégák feladata a fekvőbetegek ellátásán túl a nyirokkeringési zavarral érkező betegek ambuláns ellátása.
A Szent László telephelyen dolgozó kollégák feladata az osztályokon fekvő betegegek ellátása, valamint ambuláns ellátás keretén belül osteoporósis, kismama és baba-mama torna, melynek elérhetősége: https://www.dpckorhaz.hu/szuleszet-nogyogyaszat/kismama-es-baba-mama-torna/ .
A Merényi Gusztáv telephelyen dolgozó kollégák feladata a baleseti sérültek korai rehabilitációja, illetve folyamatban van járóbeteg ellátás beindítása.
A Rehabilitációs Centrum telephelyen dolgozó kollégák feladata a mozgásszervi és neurológiai panaszokkal érkező betegek fekvő és járóbeteg ellátása. Kórházunkban a gyógytornászok a COVID betegek ellátásában is aktívan részt vesznek.

Szent István telephely

1097 Budapest, Nagyvárad tér 1.

Szent László telephely

1097 Budapest, Albert Flórián út 5-7.

Merényi Gusztáv telephely

1097 Budapest, Gyáli út 17-19.

Rehabilitációs Centrum telephely

1195 Budapest, Jahn Ferenc utca 62-66.